Masz pytania? Zadzwoń! 693-913-347

Dzika kuchnia

  • Dzika kuchnia
Cena:
Brutto: 59,90 PLN
Wysyłka:

1 - 3 dni

  Przesyłka kurierska:
  • Przedpłata na konto: 15,99 zł
    Zamówienie o wartości powyżej 399,99 zł - GRATIS!
  • Pobranie (płatność przy odbiorze): 18,99 zł
  Paczkomat InPost:
  • Przedpłata na konto: 9,99 zł
    Zamówienie o wartości powyżej 199,99 zł - GRATIS!
   Odbiór osobisty
  • Przedpłata na konto: 0,00 zł
  • Płatność przy odbiorze: 0,00 zł


*Mała sugestia: w większych miastach przesyłki kurierskie dostarczane są w pierwszej kolejności do firm i urzędów (zazwyczaj do godziny 15:00). Jeśli jesteś w tym czasie w pracy polecamy podanie adresu miejsca pracy jako adresu dostawy.
**Istnieje również możliwość odbioru zamówienia w sklepie stacjonarnym w Krakowie na ul. Karmelickiej 31, od poniedziałku do piątku w godz. 11:00 - 18:00

 

Ilość:
Dodaj do koszyka

Zielnik i książka kucharska w jednym!

To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.

W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.

Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów „W dziką stronę”.

Łukasz Łuczaj – doktor habilitowany biologii, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanik i ekolog. Od wielu lat prowadzi warsztaty odżywiania się dzikimi roślinami. Dokumentuje tradycje używania dziko rosnących roślin pokarmowych w różnych krajach Europy i Azji, prowadząc badania w tradycyjnych społecznościach wiejskich, np. w Chinach i Chorwacji. Jeden z czołowych badaczy dzikich roślin jadalnych na świecie, autor wielu prac na ten temat, publikowanych w renomowanych pismach naukowych. Prowadził autorski program pt. „Dziki obiad Łukasza Łuczaja” emitowany przez Kuchnię+. Mieszka na Pogórzu Dynowskim koło Krosna, na pograniczu dwóch wsi: Pietruszej Woli i Rzepnika, w dzikim i niezwykle malowniczym zakątku Pogórza Karpackiego.

Bez problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na łące lub w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz Łuczaj przywraca nam bogactwo gatunków roślin, które służyły wielu pokoleniom. Sprawia, że tajemniczy, bezimienny gąszcz staje się rozpoznawalny, oswojony i smaczny.
– Agnieszka Kręglicka, restauratorka, felietonistka

Cechy towaru:
Kod towaru
DZIKA KUCHNIA
Identyfikator
2414
Symbol
Kod EAN
Podatek VAT
5%
Koszt gospodarowania odpadami (w cenie)

* Pola oznaczone gwiazdką są obowiązkowe

* Pola oznaczone gwiazdką są obowiązkowe